Кава - це подарунок з неба, що дарує мало з чим порівнянну насолоду. Це і аромат, здатний розбудити і надати радість сірому ранку; і багатий багатогранний смак; і бадьорість, що надає щастя. Безперечно, що найкраща кава – у зернах. Чим він свіжіший, тим більше задоволення Ви отримаєте від чашки благодатного напою. Єдиною незручністю цього оксамитового задоволення є те, що його не можна пити на ніч. Також не можна зловживати кавою гіпертонікам. Але завжди є вихід! Кава без кофеїну. Це справжнє відкриття для тих, хто страждає на хвороби серця і відчуває проблеми зі сном. Цей вид випадково був відкритий на початку 20 століття – корабель з вантажем потрапив у бурю і зелені зерна кави повністю намокли. Підприємець (німець) не хотів втрачати гроші і здав товар на експертизу — на подив кава виявилася непоганою, але вміст кофеїну в ній суттєво знизився. Підприємець запатентував спосіб декофеїнізації та заснував виробництво кави без кофеїну. Воно називалося "сан-ка" від французького sans cafeine - без кофеїну. Спочатку не обсмажені зерна кави обдають парою. Після цього обробляють рідиною, що видаляє кофеїн, але зберігає корисні елементи в зернах. Ця дія повторюється від 8 до 12 разів: поки з зерен не вийде до 97 % кофеїну, а за нормами Євросоюзу — до 99,9 % кофеїну. У зернах не менше 400 хімічних сполук, які визначають смак та аромат. У зв'язку з цим важко досягти видалення кофеїну з одночасним збереженням корисних інгредієнтів у початкових пропорціях. Найпоширеніші способи декофеїнізування: класичний (європейський), водяний (швейцарський), метод випарювання. Кава арабіка містить наполовину менше кофеїну, ніж робуста. |
Але найдивовижнішим відкриттям стала знахідка кавового дерева в Ефіопії, де замість кофеїну виявили іншу речовину – теобромін. Як часто трапляється (майже закономірно), у природі все передбачено.
Бразилія вирішила розвинути це чудове відкриття та розпочала селекційні роботи з виведення сортів кави без кофеїну. Причому вихідним матеріалом служили кавові дерева, знайдені в Африці.
Важлива перевага - те, що вчені не скористалися генною інженерією, а досягли відмінних результатів, використовуючи класичні закони генетики.
Користь цього напою полягає в тому, що людям, яким не бажано вживати кофеїн, але жити без чашки ароматного щастя нестерпно, кава без кофеїну дає шанс.
А це – чудовий настрій та позитивні налаштування, які дуже збільшують імунітет.
- вона корисна страждаючим діабетом (стимулює мозок ефективніше засвоювати цукор), а іншим людям – служить профілактикою діабету;
- стимулює травлення;
- менший сечогінний ефект, і, як наслідок, менше вимивання кальцію;
- корисна чоловікам як профілактика простатиту та подагри;
- запобігає не злоякісним пухлинам;
- знижує тиск;
- її можна випити ввечері не побоюючись безсонної ночі.
І на при кінець, поділимося з вами маленьким секретом: наш обсмажчик страждає на гіпертонію, але дуже любить каву, тому п’є часто каву без кофеїну, тому до її якості в нього підвищена увага.
А яка кава без кофеїну краща: по перше вона повинна бути в зернах, по друге обсмажена вона повинна бути не більше ніж за два місяці до її вживання, чім свіжіше тим, краще. А щодо смаку, так це вже вибір кожного, кому подобається, колумбійська кава, а кому ефіопська.
В нашому інтернет магазині Ви можете купити різну каву в зернах без кофеїну. Наприклад:МЕКСИКА ДЕКАФКОЛУМБІЯ ДЕКАФ |